Gelnica (31. 5. – 6. 6. 2003)

 

Tak a je to tu... Po dlhej ceste zo západu na východ (len málo šťastlivcov to malo bližšie) sme došli na miesto – Škola v prírode, Gelnica Thurzov. Okolo krásna príroda, najbližšia dedina, či mesto ďaleko a tu len my, zopár školských výletov a miestnych rekreantov, ktorí sa slnili pri jazere.

 

Hneď v sobotu začali vedúci testovať naše zmysly, akoby sme boli nejakí pokusní králici. Potom nás vraj na základe tých testov rozdelili do družiniek. Podivhodné bolo, že dve družinky boli čisto chlapčenské, kdežto v ďalších boli aj dievčatá. Ale nik sa príliš nesťažoval, veď čo, hlavne, že sme na sústredku:) Zahrali sme si nejaké klasické úvodné hry v družinkách a potom zmorení po dlhej ceste sme takmer bez reptania zaliezli do postelí.

 

V noci nás prebudili slová našich družinových vedúcich, ktorí stále hovorili niečo ako:”Ste volaní…poďte za mnou…!” Ešte bľabotali niečo o nejakom veľkom mágovi, inom lepšom svete, no kto by si to pamätal, keď bol práve prebudený? Každopádne po krátkej ceste so zaviazanými očami a späť behom po dvojiciach sme sa pri veľkom mágovi stretli vždy ôsmi. Veľký dobrý mág – Priky – nám porozprával niečo o jeho svete, kde bolo kedysi veľmi pekne a ľuďom sa tu žilo neuveriteľne dobre. No ale potom sa v tejto krajine pridiali čudesné veci. Niekto otrávil studňu, z ktorej pili všetci ľudia a teraz sa všade v krajine prejavuje zlo. Umierajú nielen kvetiny a zvery, ale aj ľudia. Preto si povolal nás, aby sme mu pomohli, našli a zničili Zlo, ktoré pustoší jeho krajinu. Ale pozor! To všetko musíme stihnúť za 5 dní, inak tu ostaneme zakliati navždy. Avšak, ak sa nám podarí zneškodniť Zlo, vrátime sa späť do sveta, kde sa nám odteraz bude žiť lepšie. Ako nám mág ešte stihol povedať, po jeho svete máme putovať v takej zostave ako sme k nemu prišli, jednoducho povedané, vytvorili sme nové družinky:) Tentoraz to boli družinky 7 núl, ku ktorým sa neskôr pridala ôsma nula, 100% my, Prví na 2. a aby náhodou ani posledná družinka nezabudla na čísielka v názve, volala sa Druhá večera.

 

Na ďalší deň začal klasický sústredkovský deň. Doobeda rozmyška, prednášky, športy. Chlapcom sa ulahodilo futbalom, iným zas novou hrou názvu “Palička”.

 

Ako nám bolo povedané, pri putovaní týmto tajuplným zlým svetom sa nám zídu zvláštne schopnosti, každý však môže ovládať iba jednu. A tak sme sa poobede zaúčali svojim schopnostiam. Lesné žienky spievali a vábili mužov, malí mágovia čarovali a vracali sa späť v čase, šamani sa učili liečiť, čo treba, bojovníci bojovali, elfovia splývali so zelenou prírodou, trpaslíci si cvičili svoju obratnosť, cicerovia sa cvičili vo svojej výrečnosti, ktorou všetkých okabátia a hraničiari, tí sa cvičili v orientácii lesom.

 

Ani sme sa nestačili spamätať z našich nových totožností a už sa za rohom prejavilo prvé zlo. Ujo skladateľ roztratil noty, pomlčky a husľové kľúče po lese. A tak sme ich zbierali, predávali, bojovali a nakoniec ešte aj skladali pesničky z nôt, ktoré sme si nazbierali.

 

Večer si účastníci oddýchli (veď bol Deň detí, tak nech sa deti bavia…) Na rad prišli vedúci, ktorí celý deň za dverami svojich izieb nacvičovali. Na čo? No predsa na koncert, ktorý nás všetkých večer čakal. A tak, niečo po ôsmej sa to všetko začalo. Priky ako Petr Hapka, Saša ako Hana Hegerová a Tomáš ako gitarový doprovod. Prví odvážlivci a ich trocha upravená Levandulová…áách. V ďalších číslach sa predstavil Fajo ako sedlák z Bratislavy, Priky ako Peter Lipa, pani Hegerová, či John Travolta, Miška ako Olivia Newton John z Pomády a Kočka od Elánu, Saša so svojím odchádzajúcim hlasom vystúpila v obleku ako Jíři Šlitr a Stano ako lupič u Rebra v sprche a to všetko v pozadí s piesňou “Zatím, co se koupeš”. Pre pamätníkov tu bola aj retrospomienka na podobný koncert spred dva a pol roka – Stále sme v hovne a Skoč pod vlak. Jednoducho, koncert ako sa patrí…

 

Ďalší deň začal ako ináč - rozcvičkou. A čo po nej? Nekonalo sa žiadne veliké prekvapenie, nasledovala rozmyška, prednášky a potom sme si ešte šup šup rýchlo pred obedom zašportovali. Poobede na nás čakala adventúra, ktorá sa odohrávala v nejakom trpaslíčom meste a na jej konci sme zhadzovali drevený hranol, toť príčina tohoto zla. Myslím však, že každý si z tejto akcie zapamätal prinajmenšom jedno:”Prosím vás pekne,….., prosím vás pekne!”:)

 

Neskôr sme sa pekne nabehali v lese a strážili si svoje kruhy, resp. územia. Ako by povedal Archimedes :“Nerušte moje kruhy!“ Ibaže tentoraz každý chcel mať čo najviac kruhov. Veď o pôdu bol odjakživa boj. A tak sme len pobehovali, hádzali po sebe papierové gule, či šišky a počítali minúty, ktoré sme ako družinka mali obsadený kruh. Najlepší boli tí hore u Stana a Rebra. Tam sa takmer nikomu nechcelo a preto tam ani nik nebojoval:).

 

Večer bol prepletený slovnými hrátkami a to konkrétne slovným futbalom a tradičnou hrou “Čo je to?” Čo to bolo? Slovné spojenia od výmyslu sveta… No a k večeru neoodeliteľne ďalej patria šarády,  či gitara a chytanie signálu pred chatou s krásnym výhľadom na jazero.

 

Po klasickom utorkovom doobedí, na nás čakal Náboj, počas ktorého sme zbierali diamanty na mape a cicerovia tu mohli prejaviť svoju výrečnosť. No obalamutiť rečami takého Tomáša či Stana veru vo fyzike nie je ľahké.  

A hneď a zaraz tu bolo ďalšie, čo iné ako zlo. Nedostatok niektorých konkrétnych tovarov na trhu. A tak nás čakalo kupovanie, predávanie, hľadanie najvhodnejších kupcov, zarábanie peniažkov  a k tomu všetkému behanie po širokom okolí chaty – jedným slovom priekupníci.

 

Večer sme si nabrúsili jazýčky… Veď šlo do tuhého. Bojovali sme proti sebe, tentoraz vo verbálnej podobe. Témy ako “Je lepším vražedným nástrojom sekera či nôž?”, “Bocian ma priniesol, kým bol ocko na pive”, či “Vedúci sú milí, sympatickí a inteligentní!” sa predebatúvavali aj dlho po skončení oficiálnych debát. Fajo, Stano a Tomáš medzitým niekam zmizli a tak sme si všetci boli istí, že prišiel ten pravý čas na Nočnú hru.. No…aké bolo naše prekvapenie, keď sme oblečení čakali v posteliach a vedúci neprichádzali a neprichádzali a neprichádzali…

 

“BUDÍČEK!!!” Ha, ha, to už je ráno? Áno, a ďalší dníček pred nami. Po tom, čo sa na obede Fajo už dokonale spoznal so svojími malými päť-šesťročnými obdivovateľmi, ktorí spolu s nami chodili do jedálne, v tomto, kedysi krásnom a nenásilnom svete, vypuklo ďalšie zlo. Tentoraz sa zrútila baňa a takmer usmrtila chudáka banníka Tomáša, ktorý z posledných síl prezradil, kadiaľ sa rozutekali ľudia, ktorí by o tomto zle vedeli čo-to povedať. A tak sme na našej ceste za Zlom stretávali samé zlá. Obra Faja Golema, ktorého bolo treba premôcť nielen silou, ale aj vtipom, popoplepetepenúpú žepenepu Repebropo, u hasiča Stana sme pomáhali zahasiť oheň, ktorý vypukol následkom prechodu Zla touto krajinou a nakoniec sme ešte stretli urevanú Sašu, ktorej Zlo premenené na krásnu dievku zvábilo muža a teraz ho nevie nájsť, aj keď cíti, že je blízko. A tak sme hľadali, niektorí kratšie, iní dlhšie a on, Priky, toť jej muž, bol priamo pod nami v rúre, ktorým pretekal potôčik. Tí dvaja nám nakoniec povedali o fotografovi-filmárovi, ktorí robil nejaké zábery, akurát, keď sa rúcala baňa a teda, mohlo by tam byť zaznamenané niečo viac, ako videli len ľudské oči.

 

Nakoniec sme našli aj zúfalého filmára - Mišku, ktorému akurát krachol nejaký film a o nejakých fotkách nechcel ani počuť. Jeho zaujímal iba film, film, film. A tak nezostávalo nič iné, iba nám skúšať jednotlivé role, dialógy, monológy, dokonca aj kostymérky museli vyšívať a maskérky maskovali. Priky bol princeznička, Rebro magická čarodejka, Miška čokoládová striga a Saša obyčajná striga. Filmárovi naše výtvory nestačili, aj keď uznal, že talentovaní sme. A preto sme si na večernú divadelnú premiéru začali pripravovať divadielka sami. A bolo na čo pozerať! Predstavili sa nám detektívi z Palerma, skvelí imitátori vedúcich, či bociany, ktoré priniesli bábo, kým bol otecko na pive alebo niekde inde:) Miška alias filmár bola konečne spokojná a prisľúbila, že do rána vyvolá fotky, ktoré spravila na mieste nešťastia.

 

A tak aj bolo. No medzitým sa konala dlho očakávaná nočná hra, plná strachu, nástrah, ale taktiež zábavy. Hlboko v lese, pri starej kaplnke sa nám zjavilo Zlo. No ako sa to vezme… vlastne iba strašne skričalo to strašné Zlo a všetkých nás vystrašilo.  Takmer sme ho mali na dohmat, no ale aj tentokrát nám ušlo. Ešteže sme aspoň splnili účel nočnej hry a dolehlavou vyčistili zúbky štyrom obetavcom.

 

Každopádne, Zlo sa príbližilo. Je najvyšší čas zničiť ho. Lebo, ak sa nám to nepodarí, ostaneme v tomto zlom pretkanom svete navždy. Veď si len spomeňme, čo nám povedal Veľký mág prvú noc. Máme na odhalenie a zničenie Zla už iba necelý deň. A my teraz ani nevieme  ako Zlo vyzerá a kto ním vlastne je. Je to vôbec človek?

  

Ráno sme sa zobudili do ďalšieho pekného rána, ale pozor. Žiadne klasické doobedie, lebo je tu posledný deň a teda Grand Prix. Všetko sa to začalo fotkami. Ako filmár sľúbil, fotky vyvolal a na nich sme to teda videli…  

Postava v čiernom, s roztiahnutými rukami, okolo tejto postavy samé rušivé čiary. Vyzeralo to, ako by sa zlo na fotografiách viac prejavovalo. Vplyvom zaklínania tohto čierneho Zla, ľudia naokolo padali v bolestiach, baňa sa rúcala, ženina tvár sa skrúcala v kŕčoch… Trvalo nám dlho, kým sme si uvedomili, že dôležitým bude ruka čierneho Zla, na ktorom má symbol skladajúci sa zo 7 bodov pospájaných čiarami. Dali sme dokopy mapu, ktorú nám kedysi dal Veľký dobrý mág, na ktorej bolo okolie chatty a miesta, kde vypukli jednotlivé zlá a celé sme to preložili už spomínaným symbolom čierneho Zla. Vyšlo. Teda komu ako, ale vedúci nás dokopú ku všetkému. Siedmy bod, ktorý neoznačoval zatiaľ žiadne už vypuknuté zlo, padol na mape presne pred chatu. Takže… najbližšie, kde sa čierne Zlo objaví je miesto pred chatou. Áno. To je pre nás tá pravá chvíľa na chytenie Zla. A tak sme utekali pred chatu a keď sme tam doutekali… bác. Spustila sa na nás spŕška  vody. Zlo sa prejavilo tentokrát na nás. Ako? Ostali sme zakliati. Niektorí vedeli len hovoriť, niektorí mali iba ruky, niektorí vedeli, čo máme robiť, iní sa to snažili dozvedieť. No po hodinke sme sa z toho zakliatia dostali a už nám ostávalo dostať sa len do srdca pevnosti Zla. Aj to sme s menšími, či väčšími problémami zvládli, medzitým sme ešte poriešili skvelú dejepisnú šifru, napapali sme sa a vrhli sme sa na Zlo. A to teda doslova. Zahrali sme si molekuly… ale také bojové, ako človek málokedy videl. Tridsať postupne prichádzajúcich účastníkov na deväť (vedúcich medzitým posilnili aj prišelí Mgr.Braňo a Mgr. Matúš) postupne silami odchádzajúcich vedúcich. Ale nakoniec sa to podarilo. Zničili sme čierne Zlo – Braňa.

 

Už nám ostáva jediné. Vrátiť sa späť do nášho sveta. Ale… Len čo sa nám Veľký mág stihol poďakovať za záchranu jeho sveta, padol k zemi. Ešte ostáva posledná nádej… Vraj vo svojej krajine Veľký mág zanechal šifrované odkazy, ako sa dostať naspäť do nášho sveta a neostať zakliati v tejto krajine. A tak sme hľadali odkazy, dešifrovali až nakoniec sme sa dostali ku jedinému tajomnému slovu – rúra. Samozrejme, gelnická rúra. Aké by to bolo sústredenie, keby sme cez tú rúru neprechádzali. Takže pekne po družinkách nás čakal prechod rúrou. Kto to nezažil, nevie o čom hovorím. Pod nohami studená voda, zo začiatku odpadky. Boli namakanci, ktoré to celé prešli bez zamočenia topánok, tých teda obdivujem. Lebo okrem toho, že je tam tma a zima, celú cestu treba mať zohnutý chrbát a taký veľký Jano Smrek tam veru mal čo robiť. Ale zážitok to bol… Na druhej strane nás už čakali vedúci, ktorí sa tvárili, ako by sme celý týždeň na sústredení ani neboli:)

 

Už len kúpeľ v jazere, táborak a vyhodnotenie. Skončilo to ako skončilo... Hlavne, že sme tu všetci boli. Táborak do neskorých nočných hodín a potom ešte buntošenie na chate. Posledná noc ako sa patrí. Bolo dobre. Bude clivo. Ráno, už len balenie, a nekonečné upratovanie. Ankety, fotky...zasa taká klasika. Neklasické bude už len to, že západniari pôjdu dlhú cestu vlakom domov. Tak sme sa v Margecanoch rozlúčili s východniarmi a šli ďalej svojou cestou... Do každodenného kolobehu sveta.